Középkori Idők

A középkori időszakban az édességek és sütemények készítése általában a gazdagabb réteg kiváltsága volt, mivel a cukor és a fűszerek drágák és nehezen hozzáférhetőek voltak. Azonban a középkorban számos érdekes és ízletes sütemény és édesség készült, amelyekkel az arisztokrácia és a gazdag polgárság megkényeztette magát. Íme néhány középkori sütemény részletesebb leírása 


Máglyarakás (Torta del Mallorca)

Ez egy spanyol sütemény, amelyet a középkori Mallorcán készítettek. A tészta laza, könnyű és édes, és mandulalisztből, tojásból, cukorból és sertéshájból készült. A máglyarakásat hosszan sütötték, majd mézzel vagy cukorsziruppal kenték meg, és dióval vagy fahéjjal megszórták. 

 Hypocras-szörp

Ez egy fűszeres, édes ital, amelyet gyakran az étkezések végén vagy ünnepi alkalmakkor fogyasztottak. A hypocras-szörpöt fűszerekkel és mézzel ízesített borral készítették, például fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és szegfűszegvirággal. Az italot hidegen vagy melegen is fogyasztották.


Mézeskalács (Lebkuchen)

A középkorban a mézeskalácsokat nagyra értékelték és különböző alkalmakra készítették. A méz, a fűszerek és a liszt keverékéből készült tésztát különböző formákra szaggatták, majd díszítették cukormázzal vagy dióval. A mézeskalácsokat gyakran különböző alakzatokban, például szívekben, csillagokban vagy állatokban készítették, és gyakran ajándékként vagy díszként használták. 

Saffron Cakes

A sáfrányos sütemények a középkori Angliában népszerűek voltak. Ezeket a süteményeket a tészta sáfrányosításával készítették, amely gyönyörű sárga színt és jellegzetes ízt adott nekik. A tésztát cukorral, vajjal, fűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel keverték össze, majd sütötték.


Marzipán

A marzipán egy középkori édesség, amelyet mandulalisztből és cukorból készítettek. Ez a keverék egy rugalmas, formázható masszát eredményezett, amelyet gyakran különböző alakzatokra formáztak, például gyümölcsök, állatok vagy virágok formájában. A marzipánt gyakran díszítőelemként használták a torták és sütemények esetében.


Rózsavíz sütemények

A középkori időkben népszerűek voltak a rózsavízzel ízesített sütemények. A tésztájukban rózsavizet használtak, amely kellemes illatot és ízt adott nekik. Ezeket a süteményeket gyakran díszítették cukormázzal vagy rózsavízzel átitatott aszalt gyümölcsökkel.


Szamóca torta

Az egyik középkori kedvelt édesség a szamóca torta volt, amely friss vagy aszalt szamócával készült. A tészta készítésekor gyakran használtak mézet és fűszereket, mint például fahéjat vagy szegfűszeget. A tortát díszíthették cukormázzal vagy rózsavízzel ízesített krémmel.


Fontos megjegyezni, hogy a középkorban az édességek és sütemények összetevői és elkészítési módszerei változhattak a különböző régiókban és időszakokban. Az édességek és sütemények gyakran a gazdagabb réteg és az ünnepek kiváltsága voltak, de a középkori emberek mindent megtettek azért, hogy kellemes és ízletes ételeket készítsenek, amelyek kifejezték az adott korszak gasztronómiai kultúráját és ízlését.