Reneszánsz és barokk Idők

A reneszánsz és barokk korszakokban a sütemények és édességek tovább fejlődtek és változatosabbá váltak. A cukor és más édesítőszerek szélesebb körben elérhetővé váltak, így gazdagabb és bonyolultabb édességek készíthetők. 

Reneszánsz

A reneszánsz időszakban az édességek és sütemények elkészítése nagy figyelmet kapott, és a gasztronómia fontos részét képezték a lakomák és ünnepi események során. Néhány jellemző sütemény és édesség a következők voltak:

Torták

A reneszánsz korban terjedtek el a torták, amelyeket díszítettek, mint például arany- vagy ezüstdíszítésekkel. Az olaszországi reneszánszban népszerűek voltak a ricottával vagy mandulával töltött és cukormázzal borított torták.

Szárított gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök, például mazsola, datolya, szilva és más szárított gyümölcsök, gyakran használtak az édességek és sütemények készítéséhez. Ezeket a gyümölcsöket tölteléknek használták például a tortákban vagy süteményekben.

Gyümölcsös lekvárok és zselék

 Az édes gyümölcslekvárok és zselék népszerűek voltak a reneszánsz korban. Ezeket a lekvárokat gyakran használták tölteléknek a süteményekben, vagy mint ízesítőt a tésztában.


Barokk

A barokk időszakban az édességek és sütemények még díszesebbé váltak, és a dekorációk és díszítések kiemelt szerepet kaptak. Néhány jellegzetes sütemény és édesség a következők voltak:

Díszes torták

A barokk korszakban rendkívül gazdagon díszített torták váltak népszerűvé. A tortákat bonyolult cukormáz és marcipán díszítésekkel látták el, például virágok, levelek vagy bonyolult csipkeminták formájában.

Pástétomok és sütemények

A barokk időszakban elterjedtek a pástétomok és sütemények, amelyeket finom tésztával és gazdag töltelékkel készítettek. Gyakran használtak diót, mandulát, mazsolát és fűszereket az édességek ízesítéséhez.

Karamellizált gyümölcsök

A barokk időszakban a karamellizált gyümölcsök nagyon népszerűek voltak. Különböző gyümölcsöket, például almát, körtét vagy szilvát karamellizáltak, hogy édes és ropogós bevonatot kapjanak. Ezeket a gyümölcsöket gyakran önmagukban vagy más édességek, például torták vagy sütemények díszítéseként használták.

Márványsütemények

A barokk korszakban divatossá váltak a márványos mintákkal díszített sütemények. A tészta készítésekor különböző színekben festették vagy belesimították a tésztát, majd különböző mintákat hoztak létre a tésztában. Ez a technika lenyűgöző és látványos süteményeket eredményezett.

Fagylaltok és sorbetek

 A barokk korszakban elterjedtek a fagylaltok és sorbetek. Ezeket a hideg édességeket gyümölcsökből, cukorból és jégből vagy hóból készítették. A barokk éttermekben gyakran szolgálták fel a gazdagok és nemesek hűsítő finomságaként.


A reneszánsz és barokk időszakokban az édességek és sütemények nemcsak a gasztronómiai élvezeteket szolgálták, hanem a gazdagság, a státusz és a művészi kifejezés eszközei is voltak. Az édességek elkészítése és bemutatása nagy figyelmet kapott, és gyakran a társadalmi rang és gazdagság jelképe volt. Egyedülálló ízviláguk és csodálatos díszítései révén ezek az édességek tükrözték a kor gazdag kulturális és művészeti örökségét.