Ókori idők

Az ókori időkben az édességek és sütemények jelentős szerepet játszottak a különböző kultúrák gasztronómiájában. Az alábbiakban néhány részletet találhat az ókorban kedvelt süteményekről 


Ókori Egyiptom

Az ókori Egyiptomban az édességek közé tartozott a méz, amelyet a vad méhek fészkeiből gyűjtöttek össze. A mézet különböző édességek és italok készítéséhez használták, például süteményekhez, tortákhoz és mézeskalácsokhoz. Az ókori egyiptomiak gyakran ízesítették az édességeket gyümölcsökkel, dióval, fűszerekkel és mézeskaláccsal. 

Ókori Görögország és Róma

Az ókori görögök és rómaiak is élvezték az édességeket. Az ókori Rómában gazdag banketteken különleges desszerteket szolgáltak fel. Ezek közé tartozott a "mustaceus", egy borban áztatott sütemény, a "libum", egy mézes tésztakugla, és a "globus", amelyben gyümölcsök és méz található. Az ókori görögök is előállítottak különböző édességeket, mint például a "plakous", egy mézes torta, vagy a "pasteli", amely mákos vagy mézes sziruppal bevont magvakból és mézből készült. 

Ókori Kína

Az ókori Kínában is készültek édességek, amelyeket a gazdagok és az arisztokraták fogyasztottak. Az ókori kínaiak sűrű méz- vagy cukorszirupban főztek különböző gyümölcsöket és dióféléket, hogy édes és ragacsos édességeket kapjanak. Az egyik példa erre a "táng", amelyben a gyümölcsöket szirupban főzték, majd aszalták.

Az ókorban az édességek jellemzően a gazdagabb réteg kiváltsága voltak, mivel a cukor és a méz drága importcikkek voltak. Az édességek készítése és fogyasztása egyaránt kifejezte a társadalmi státuszt és a bőséget. Az ókori kultúrákban az édességek általában ünnepi alkalmakkor, banketteken, valamint vallási és kulturális eseményeken jelentek meg.